Метінвест представив прем'єр-міністру України екологічну програму на $318 млн

2 Червень 2017

1 червня металургійний комбінат «Азовсталь» відвідав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Під час візиту глава уряду ознайомився з роботою доменної печі №4 (ДП-4) – найбільш сучасної та екологічної в Україні. Генеральні директори МК «Азовсталь» і ММК ім. Ілліча Енвер Цкітішвілі та Юрій Зінченко представили прем'єру програму екологічної модернізації аглодоменного і сталеплавильного виробництва. Протягом наступних п'яти років Група Метінвест інвестує в екологічні проекти в Маріуполі близько $318 млн.

Масштабна інвестиційна програма дозволить до 2022 року значно покращити екологічну обстановку в Маріуполі. Модернізація торкнеться аглофабрики ММК ім. Ілліча, газоочисного обладнання у доменному та конвертерному цехах двох підприємств.

Володимир Гройсман також побачив у дії роботу сучасної системи аспірації ливарних дворів доменної печі №4, яка вловлює до 99% пилу й дозволяє досягти європейського нормативу з викидів. Реконструкція агрегату вартістю $90 млн повністю виключає утворення «бурого» диму.

Найближчим часом МК «Азовсталь» введе в промислову експлуатацію установку вдування пиловугільного палива (ПВП) на ДП-4. Нова технологія дозволить підвищити продуктивність домни на 20% і скоротити витрати на виробництво чавуну за рахунок повної заміни природного газу пиловугільним паливом. Технологічні рішення проекту дозволять продовжити поетапний перехід на ПВП решти доменних печей. Потенціал річної економії природного газу лише на одній четвертій печі оцінюється у 30 млн кубометрів.

Володимир Гройсман також зустрівся з трудовим колективом «Азовсталі» і розповів про проект пенсійної реформи і плани уряду щодо підвищення рівня життя українців. Енвер Цкітішвілі та Юрій Зінченко подякували голові уряду за допомогу в старті процесу з відновлення роботи перегону Комиш-Зоря – Волноваха й обговорили поточну проблему гострого браку сировини через нестабільну роботу залізниці. При цьому гендиректори відзначили, що незважаючи на серйозні труднощі, Метінвест нарощує інвестиції у розвиток виробництва й соціальний захист співробітників. З 1 червня 2017 року на всіх підприємствах компанії заробітна плата підвищилася на 20%.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман:

- Я радий, що ваша компанія прийняла рішення на 20% підвищити з сьогоднішнього дня заробітну плату. Це дуже правильний крок. Ми нарешті маємо повернути українців до України. Ми повинні повертати, але не просто так, гаслами «Повертайтеся» ми нічого не зробимо. Має бути гідна робота й гідна заробітна плата.

Генеральний директор МК «Азовсталь» Енвер Цкітішвілі:

- Сьогодні меткомбінати Маріуполя відчувають гостру нестачу вантажних складів для отримання сировини й відвантаження готової продукції. Ситуація призводить до вимушеного зниження потужностей, простоїв у роботі. Тому для нас життєво важливо збільшити пропускну здатність перегону Комиш-Зоря – Волноваха з сьогоднішніх 17-18 пар поїздів до 26 пар поїздів на добу. Ми очікуємо, що заяви «Укрзалізниці» про значне збільшення пропускної здатності перегону вже найближчим часом отримають практичну реалізацію.

Генеральний директор ММК ім. Ілліча Юрій Зінченко:

- На тлі кризи в галузі та серйозних проблем із залізничними поставками сировини, Метінвест робить безпрецедентні інвестиції в модернізацію потужностей і екологічні проекти. Наприклад, реконструкція систем газоочищення найбільшої в Європі аглофабрики на меткомбінаті ім. Ілліча за своїми масштабами не має аналогів в Україні. Лише в цей проект ми інвестуємо $220 млн, щоб до 2020 року в 11 разів знизити викиди пилу.